30 Haziran 2014 Pazartesi

Root hakkında bilgiler

Android kullanıcılarınınaklını kurcalayan en büyük sıkıntıdır Root işlemi. Root yapmalı mıyım? Root gereklibir şey mi? Root yaparsamtelefonumzarar görür mü? Root yapmak yasadışı mı? ve daha nicesorular. Root işlemiile ilgili merak ettiklerinizibu yazımızda açıklıyoruz.
Aslına bakacakolursanız herşeydenönceRoot işlemineihtiyacınız olupolmadığını kendinizesormalısınız. Root nedir? Ne işe yarar? Nasıl yapılır? sorularınıncevaplarını sizlere bundanönceki birkaçyazımızda açıklamıştık. Şimdiise R0ot gereklimi? sorusunu yanıtlıyoruz.
Root daha öncede söylediğimizgibi, telefonunuzunkök dizinineerişimyetkisialmaktır. Yani kök dizineerişerekorada değişiklikleryapabilir ve normaldedeğiştirilemeyen seçeneklerideğiştirebilirsiniz.Root yapma işleminingerekliliğisizin kullanıcı karakteristiğinizledoğrudanalakalı aslında.
Nasıl bir kullanıcısınız?
Root işleminingerekliolupolmadığısizin nasıl bir kullanıcı olduğunuzve hangi amaca uygunuygulamalarkullanacağınızile ilgilidir. Eğer ki siz; Root erişimineihtiyaçduyan, telefonana değerlerinde(işlemciayarlamaları, ram ayarlamaları, depolamaayarlamaları, kablosuz ile hack, ip ve mac ayarlamaları vb.) değişiklikyapacakuygulamalarkullanan bir kullanıcı iseniz Root işlemisizin için olmazsa olmaz diyebiliriz. Root yapmalı ve sizi kısıtlayanzincirlerdenkurtulmalısınız.Root işlemitemelesaslarda,telefonazarar verebilecekdüzeylerdedeğişiklikleryapmaktadır.Bu değişikleriyaparak telefonubozma riskini gözealırsınız. Ancak bu riski üreticifirmalar almaz. Bu nedenleRoot işlemi aktifken telefonunuzbozulur,serviseyolladığınızdabu durum fark edilir ve telefonunuz garantidışı kalır. Sizin gibi kullanıcılariçin bu, gözealınabilir bir risktir.
Ancak siz telefonusadecearama yapmak,mesaj atmak, internetegirmekve arada sırada oyun oynamak için kullanıyorsanızRoot işlemindenkesinlikleuzak durmalısınız.Sabit uygulamalarRoot erişimineihtiyaçduymazlar. Kullanmayacağınızbir işlem için Root yaparak telefonunuzuriskeatmamak sizin yararınıza olacaktır.
Bazı kontrol heveslisiinsanlar sizi yönlendirmegereksinimiduyarlar. Siz bir telefon aldınız ise size yarım yamalak bilgileriile akıl verirler ve Root yapmaya yöneltebilirler. Root yapmaya ikna edemeselerbile sizin kafanızı karıştırabilirler. Böyle durumlarda kimseninaklıyla iş yapmamaya özengösterin. En doğru bilgi araştırarakve karşılaştırma yaparak öğrendiğinizbilgidir. Bu nedenlearaştırın ve kararınızı ondan sonraalın.
Root işleminin avantajları ve dezavantajları
Root erişimi sistemvarsayılanı olarak kapalıdır. Bunun nedenihemcihazınızı donanım olarak korumak, hemde sizin bilgi güvenliğinizisağlamaktır. Root yetkisikullanmayı bilenegüzeldir. Ancak kullanmayıbilmeyen,ileri seviye sıkıntılarda atılacak adımları bilmedenRoot yapanlar için tehlikelidir.Telefonunuzubilmedenyapacağınızbirkaç değişikliktensonrakullanım dışı bırakabilirsiniz. Hiç kimsehali hazırda çalışan bir telefonukullanılamazhale getirmekistemez.Bu nedenledirki Root erişimi olmadan önemli değişiklikleriyapamazsınız.
Bir diğerdezavantajise güvenliktir. Siz Root yetkisiverdiğiniz bir uygulamayasınırsız yetki vermiş olursunuz. Eğer uygulama yazarı kötüamaçlı ise ve siz onu bir şekildefark edemezsenizbazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Kişiselmesajlarınız, fotoğraflarınız, bilgileriniz,numaralarınızveya telefonunuzile erişimsağladığınızbanka bilgileriniztehlike altındadır. Bu durum sizi çok yıpratacaksonuçlardoğurabilir.
Peki ya avantajları neler? Root işlemiiçin garantiyi nedenyakmak gözealınıyor? Root işlemisize özgürlüğünkapılarını açar. Telefonunuzuyedekleyebilir,ücretsiz uygulamalardakireklamlarıengelleyebilir,değiştirilemezdonanımsalparametrelerde oynamalaryapabilir ve daha bir sürü işlemiRoot yetkisikullanan uygulamalarile yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder